perjantai 14. heinäkuuta 2017

Laihaläski pohdiskelee

Ezenin Miia kirjoitti Miikkulaisen-blogissaan laihaläskiydestä. Kirjoitus osui meikäläiseen aika kipeästi. Niin, ärsyttää joutua myöntämään olevansa laihaläski. Mutta minä olen. Kooltani laiha ja kehonkoostumukseltani läski.

Olen aina ollut hoikka ja joskus jopa liian laiha. Silloin sain usein kuulla kommentteja "oletpa laiha", "syötkö sä koskaan" tai "hankkisit vähän lihaa luiden päälle". Mietitäänpä toisin päin: "oletpa sä lihava", "söisit vähemmän" tai "laihduttaisit edes vähän". Kaikkien mielestä nuo kommentit ylipainoiselle on loukkaavia. Mutta tiedoksi vaan; painon kommentointi ja kehon arvostelu loukkaa myös laihaa, vaikka moni tuntuu pitävän sitä sallittuna, ellei joku jopa kehuna. Onneksi pääsin alipainosta aikoinaan eroon ja samalla lakkasi ahdistamasta myös painoa koskevat kommentit. Kun en enää itse pitänyt itseäni liian laihana, muiden mielipiteet asiasta menettivät merkityksensä.

Kun on koko ikänsä tuudittautunut siihen, että on hoikka, on rasva päässyt kertymään kehoon hyvin salakavalasti. Kun ei ole painon takia koskaan tarvinut kiinnittää erityistä huomiota syömisiinsä, on tosiaan tullut syötyä ihan mitä sattuu. Liian myöhään ymmärsin, ettei paino todellakaan kerro koko totuutta: rasva on vaivihkaa kertynyt sisäelimiin, vaikka paino ei ole kovinkaan paljoa noussut.

Kun ensimmäisen kerran kuulin työterveystarkastuksessa, että kehossani on liikaa rasvaa, meni pieni hetki että tajusin asian. Piti terveydenhoitajan katseesta varmistaa, että pilaileeko se nyt vai ihanko aikuisten oikeesti on tosissaan. Kun totuus valkeni, tuli myös pelästys: jestas, mitä mä olen itselleni tehnyt?!?! Minähän liikun säännöllisesti ja syön ihan... niin, söin ihan mitä sattuu. Lempiharrastukseni oli olleet liikunta ja leipominen ja kun sillä yhdistelmällä paino pysyi kuosissa, en uskonut mitään ongelmaa olevankaan. Leipomista oli siis vähennettävä pakon edessä. Valitettavasti myös liikunta jäi tilapäisesti, kun samoihin aikoihin välilevyn repeämä laittoi kapuloita rattaisiin.

Vasta muutama päivä sitten valittelin, etten ole bikinikunnossa. Jo sitä seuranneena päivänä olin kuitenkin bikineissä yleisellä uimarannalla, eikä tuntunut edes pahalta. Kyse ei olekaan ulkonäöstä tai painosta. Kyse on terveydestä ja hyvinvoimisesta omassa kehossa. Vaikka painoa on liikkumattoman kauden aikana kertynyt, en edelleenkään ole ylipainoinen. Pitäisin tämän kg-määrän ihan mielelläni, jos saisin rasvan vaihdettua lihaksiksi. Niistä kun olisi aika paljon enemmän hyötyä, kun ikääkin väistämättä kertyy lisää.

Miian kirjoitukseen oli kommentoitu yhteiskunnan ulkonäkökeskeisyydestä ja laihuuden ihannoinnista, mutta niistähän jutussa ei ollut kyse ollenkaan, vaan nimenomaan terveydestä. Sairaus tai terveys ei aina näy päällepäin. Meitä ihmisiä on niin monen muotoisia ja kokoisia, ettei samaan muottiin voida mahtua milloinkaan, eikä ole mitään tarvettakaan. Vartaloon kohdistuvat ulkonäköpaineet pitäisi jo unohtaa ja ajatella enemmän kehon toiminnallisuutta: miten minä pidän kehostani huolta niin, että se on minulle mahdollisimman hyvä koti viimeiseen henkäykseeni saakka. Pitäisi muistaa, että minun päivittäiset valintani voivat ratkaista sen, vietänkö vanhuuteni toisten hoidettavana vai säilytänkö aktiivisuuteni loppuun saakka. Hyvä tavoite, mutta helppo unohtaa arjen pyörityksessä, vai mitä?

Pidetään siis itsestämme huolta ja nautitaan kesästä! <3

2 kommenttia:

 1. Olipa hyvä kirjoitus ja juuri asiaa, kenenkään hoikkuus tai päinvastoin ei kerro ihmisen terveydestä. Ihmiset aina olettavat tietynlaisia standardeja. On paljon todella terveitä liikkuvia kehoja, jotka ovat pyöreämpiä. Kunpa ihmiskunta pääsisi standardeistaan ja olisimme vain ihmisiä ja ihmisiä myös toisillemme <3

  Ihana teksti <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia kauniista sanoista <3 Mietin pitkään voinko edes julkaista tällaisia ajatuksia. Toivoisin tosiaan, että päästäisiin eroon niistä ahtaista standardeista ja tavoiteltaisiin mieluummin terveellisiä elintapoja kuin tietynlaista ulkonäköä 😘

   Poista