sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Gaudin Casa Batllo


Barcelonan parasta antia oli Gaudin suunnittelema Casa Batllo. Mykistävä rakennus on alunperin suunniteltu varakkaan Batllon perheen kodiksi. En muista, että koskaan mikään asuintalo olisi tehnyt sellaista vaikutusta, että nieleskelin hetkittäin liikutuksen palaa kurkusta. Joo, totta, niin hullulta kuin se kuulostaakin! Rakennuksen kauneus ja mielikuvitukselliset yksityiskohdat iski suoraan sydämeen!
Olen myös ihan varma siitä, että Gaudi hykertelisi onnesta, kun tietäisi miten nykytekniikkaa hyödynnetään hänen talossaan. Sisään mennessä vierailija saa kuulokkeet päähänsä ja kännykän käteensä. Huone kerrallaan voi kuunnella kuulokkeistaan opastuksen läpi talon. Mutta se Gaudia (ja minua) riemastuttava osuus: sillä kännykällä voi skannata huoneita niissä kulkiessaan: tyhjät huoneet heräävät eloon, kun kännykän näytön kautta huoneet näkyykin kalustettuina,  kattolamput muuttuvat uiskenteleviksi kilpikonniksi ja sienet pössähtelevät savupilviksi. Ihan huikea elämys!

Casa Batllo on ulkopuoleltakin melkoinen ilmestys värikkäine mosaiikkeineen ja venetsialaisilta naamioilta näyttävine parvekkeineen. Ja se katto; kuin auringossa pötköttelevä lohikäärme!
Talon sisätilat oli kuitenkin se juttu, joka minut sai hiljaiseksi ja unohtamaan tyystin sisään jonottamisen aiheuttaman ärtymyksen. Gaudi rakasti merta ja oli halunnut tuoda meren tunnelman sisään taloon. Sinisen portaikon valo ja väritys oli suunniteltu niin, että sinisen mosaiikin sävy tummeni ylöspäin mentäessä, koska yläkerroksissa on enemmän valoa. Kaiteet oli eläväpintaista lasia, joka sai valon välkkymään kuin vedessä. Kieltämättä portaita ylös noustessa tuli sellainen olo, kuin olisi noussut meren syvyyksistä kohti pintaa. Sitä tunnelmaa on vaikea kuvailla, mutta kierroksen ajaksi kaikki muu katosi ja kuulokkeet päässä ympäri taloa kulkiessa sulkeutui täysin oman maailmaansa.Paikan päällä huomattiin, että muutaman päivän päästä kattoterassilla olisi ollut iltaisin elävää musiikkia ja juomia; erillisellä lipulla tietty. Se olisi varmasti myös ollut kokemisen arvoinen tilaisuus, mutta kaikkea ei voi saada. Kaiken kaikkiaan ihana paikka, tänne voisin palata!


2 kommenttia:

 1. Upea rakennus!
  Jos joskus vielä mennään Barcelonaan, niin haluan käydä tuolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen käymään! Mä olin ihan myyty turistipaljoudesta huolimatta :)

   Poista