keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Sämpylöitä ja lapsuusmuistoja

Mä en pääse tästä varmaan koskaan eroon... Kun olin lapsi, mulla oli pikkuruinen satukirja, jossa pappa alkoi leipoa sämpylöitä, mutta joku tarvikkeista olikin lopussa. Taikinan teko oli kesken ja pappa lähetti kauppaan koiransa kori suussaan. Korissa oli rahat ja kauppiaalle lappu tarvittavista ostoksista. Koira palasi kotiin ostokset korissa ja niin sämpylät saatiin valmiiksi. Myös koira sai oman tuoreen ja tuoksuvan sämpylänsä. Joka ainoa kerta, kun äiti leipoi sämpylöitä, se kirja piti lukea! Ja aina jos luin sitä kirjaa muulloin, aloin himoita kotona leivottua vastapaistettua leipää... Edelleenkin, 30 vuotta myöhemmin, mä ajattelen sitä kirjaa aina jos leivon sämpylöitä :)

Ruissämpylät (n. 20 kpl) 

5 dl maitoa
50 g hiivaa
3 rkl siirappia
2 tl suolaa
0,5 dl öljyä
6 dl ruisjauhoja
6 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää joukkoon siirappi, suola ja öljy. Sekoita joukkoon ruisjauhot. Lisää vehnäjauhoja vähitellen. Taikina saa jäädä aika pehmeäksi.

Anna taikinan kohota lämpimässä lähes kaksinkertaiseksi ja leivo sitten n. 20 sämpylää. Kohota myös sämpylät hyvin ennen paistamista.

Paista 225 asteessa n. 10 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti