perjantai 22. syyskuuta 2017

DIY Syksyinen huonetuoksu koti-iltoihin



Kun illat hämärtyy ja käperrytään kotiin kynttilänvaloon, on kiva saada sisätiloihinkin lempeän syksyistä tuoksua. Luonnollisten huonetuoksujen teko on vaivatonta ja aineksetkin helposti saatavilla. Kotitekoiset luomutuoksut ei tosin kestä monia päiviä, mutta on itse tehdyssä oma viehätyksensä. Sitä paitsi monissa kauppojen huonetuoksuissa kuuluu olevan ainesosia, jotka saattaa ärsyttää hengitysteitä, varsinkin allergikoilla ja astmaatikoilla. Joten jos niistä saa oireita, voi kokeilla itse tehtyjä tuoksuja.

Tällä kertaa innostuin huonetuoksun tekoon, kun säälin pihalla syyssateessa kituuttavaa rosmariinia. Yrttien kasvatus sisällä ei onnistu multa koskaan (kuolevat mokomat), joten en viitsinyt rosmariiniparkaa edes yrittää elvyttää sisätiloissa. En halunnut seurata sen hidasta kuolemaa pihallakaan, vaan päätin antaa sille arvoisensa lopun huonetuoksuna. Rosmariinin kaveriksi valitsin sitruunaa, tuloksena raikas tuoksukombo.


Appelsiinin, kanelin ja havujen yhdistelmä taas tuoksuu miltei jouluiselta. Aineksia voi yhdistellä omien mieltymystensä mukaan, mutta kannattaa pitää yhdistelmät aika yksinkertaisina. Tuoksujen sekamelskasta kun ei sitten saakaan oikein mitään irti.

Valittuja tuoksuaineksia voi säilyttää veteen upotettuna lasitölkissä jääkaapissa. Siellä ne säilyvät useita päiviä, kuulemma jopa pari viikkoa, mutta itse en ole koskaan niin kauaa säilyttänyt. Sitten kun haluaa tuoksun käyttöön, voi kumota koko tölkin sisällön pieneen kattilaan ja haudutella pienellä lämmöllä niin, että tuoksu tulvii ilmoille. Olen käyttänyt myös pientä uunivuokaa, jonka olen nostanut kynttilöillä lämmitettävän alustan päälle. Siihen kyllä kaadoin veden kiehuvana, koska tuoksu alkaa irrota kunnolla vasta kun vesi kuumenee.


Saman setin voi kuumentaa muutamana päivänä peräkkäin niin kauan kuin tuoksua irtoaa. Yhtä kauniina hedelmät ja yrtit ei kyllä enää ensi kuumennuksen jälkeen pysy, mutta ulkonäköä voi kohentaa lisäämällä päällimmäiseksi vähän tuoretta.



Kuvien tölkeissä olevat huonetuoksut on siis seuraavat:

'Sitruunainen'
1 sitruuna viipaleina
3 rosmariinin oksaa
n. 3 dl vettä 

'Mausteinen'
1 appelsiini viipaleina
3 kanelitankoa
pieniä kuusen oksia
n. 3 dl vettä

Ainekset siis kattilaan ja fiilistelemään syksyisiä tuoksuja!

10 kommenttia:

  1. Nyt on kyllä aivan superihana idea, kiitos tästä <3 Kivaa viikkistä Hanna <3

    VastaaPoista
  2. Komppaan Tiiaa, ihana idea ja takuulla kokeilen. Itseasiassa just ostin tuoksukynttilöitä ja samalla vähän surin kun en niitä voi kuitenkaan paljoa poltella kun tuoksuvat niin voimakkailta.Nämä taas on kivoja luontaisia aromeja ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin jotkut tuoksukynttilät aiheuttaa päänsärkyä, enkä enää uskalla niitä paljon poltella. Tavallisia kynttilöitä siis, ja tuoksut luomuna 👌😊

      Poista
  3. Hauskoja!
    Enpä ole kuullutkaan!
    Kiitos vinkistä ja leppoisaa jatkoa!

    VastaaPoista
  4. Rosmariinin tuoksu jo itsekseen on mieluisa. Itse käytän kaupan valmiita tuoksupulloja eivätkä vielä ole aiheutaneet oireita. Karsastan kovin tuoksuvia 'ihan mitä vain'-tuoksuja (mm. kaupassa ohikulkevan parta/hajuvesi), joten omat vakkari tuoksuista en uskalla poiketa ;)
    Tuo jouluinen tuoksusekoitus saattaa olla kokeilemisen arvoinen :)
    Ihanaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rosmariinin tuoksu on kyllä ihana! En oikein uskalla enää ostaa kaupan tuoksuja, kun saattaa jäädä sitten päänsäryn takia käyttämättä, vaikka tuoksu olisi hyvä. Onnekkaita ne joille ei oireita tule! :) :)

      Poista
  5. Kiva idea!
    Nämä ei varmaankaan tuoksu niin voimakkailta kuin valmiit kaupan tuoksut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuoksu on aika mieto tai ainakin haihtuu nopeammin kuin kaupan tuoksut.

      Poista