Pataleipä
3,5 dl vettä
Nokare hiivaa
1 tl suolaa
2 dl grahamjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja jauhot. Peitä kulho muovikelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan vähintään 12 tunniksi.
Käännä taikinaa muutama kerta kulhossa, ripottele pinnalle jauhoja ja anna kohota vielä puoli tuntia. Laita siksi aikaa kannellinen pata kylmään uuniin ja laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Sivele kuuman padan sisäpinta öljyllä ja nosta taikina pataan. Laita kansi päälle, nosta takaisin uuniin ja paista puoli tuntia. Ota sen jälkeen kansi pois päältä ja jatka paistamista vielä n. 15 minuuttia.
Haistele valmista pehmeää leipää. Kuuntele kuinka kuori rapsahtelee ja kumisee, kun leikkaat sitä. Katsele kuinka voi sulaa lämpimän leivän pinnalla. Nauti hetkestä. Nauti elämästä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti