lauantai 30. elokuuta 2014

Aroniat mehumaijassa

Meillä tuoksuu mehu ja mummola! Ei auta mikään: mehumaijassa porisevista marjoista vaan tulee heti mummola mieleen. Niin monta vuosikymmentä siellä ehdittiin keitellä syksyisin mehuja useamman talouden tarpeisiin. Mummolassa marjapensaita oli niin paljon, että poimijoitakin tarvittiin monta. Meillä ei ole yhtään marjapensasta, mutta tänään tein iskun naapurin aroniapensaikkoon ja tuossa ne nyt hellalla muhii. Tänä syksynä olen jatkuvasta törmännyt artikkeleihin aronian terveysvaikutuksista ja runsaasta antioksidanttipitoisuudesta. Jos jutut pitää paikkansa, marja sisältää enemmän C-vitamiinia kuin herukka, auttaa painonhallinnassa, ehkäisee syöpää, suojaa silmiä kuten mustikka ja vaikka mitä muuta. Eiköhän siinä ole syitä kerrakseen säilöä niitäkin. Jostain syystä Suomessa aronia on jäänyt melkein pelkästään koristepensaaksi. Amerikassa ja Kanadassa se kuitenkin kuuluu olevan kovassa suosiossa ravintoarvojensa takia.

Aronia on sen verran kirpakka maultaan, että paljaaltaan minä en sitä ainakaan halua syödä. Smoothieissa se menee kuitenkin oikein hyvin muiden marjojen seuralaisena, joten pakastimeenkin niitä olen muutaman purkillisen jo parina syksynä laittanut. Nyt sitten myös mehuna, hiukan punaherukkaa ja mansikkaa mausteena.

Aronia-marjamehu

8 litraa aroniaa
0,5 litraa punaherukkaa
0,5 litraa mansikkaa
1,5 kg sokeria

Huuhtele marjat ja kaada mehumaijaan kerroksittain sokerin kanssa. Keitä kunnes mehu on irronnut marjoista. Pullota tai pakasta valmis mehu. Käytössä laimenna mehu vedellä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti