keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Marraskuun sana: hygge!

Vielä lokakuussa siitä tiesi vain muutama satunnainen suomalainen. Samoihin aikoihin kun marraskuun puolivälissä superkuu nousi taivaalle pilviverhon taa, nousi suomalaisten huulille myös hyggeily. Ai että mikä vai? No tanskalaisten hygge, se onnelliseksi tekevä juttu, jota kukaan ei osaa selittää! Nautinnollista, kiireetöntä ja mukavaa kotoisuutta! Taitoa nauttia pienistä hetkistä! Juu-u, siis ihan oikeasti nauttia, eikä vaan järjestää tilannetta, josta VOISI nauttia ellei olisi niin kiire. Tai ellei olisi jotain muuta tekosyytä... Kyse on siis asenteesta. Onni pitää itse valita. Sama asia voi olla tosi hygge tai sitten ei yhtään.



Kyllähän suomalaisetkin puhuu kotoilusta, mutta se ei ole sama ollenkaan, kun suomalaisilla on vaan kaamosmasennus ja itsemurhariski ja alkoholismi. Tanskalaiset ovat sentään maailman onnellisin kansa ja siinä on silloin suuri ero, että miltä se viinilasillisen kaataminen työpäivän jälkeen kuulostaa; tanskalaiselle se on nautinnollinen tapa rentoutua kotosalla kynttilän valossa, suomalaiselle askel kohti lumihankea, kirvestä ja viimeistä erhettä. Tai ei sittenkään! Kyllä me hyggeillään, kotoillaan ja nautitaan, vaikka ei oikein osata kehua sillä niin kuin tanskalaiset.





Mitä se suomalaisten hyggeily sitten on? Se on rauhallinen saunailta, kävelylenkki lemmikin kanssa ja hetki sohvalla villasukat jalassa. Se on perheelle rakkaudella valmistettu aamiainen, työkaverille kahvitauolla tarjottu puolikas omasta pullasta ja ystävälle keitetty kahvikupillinen, vaikka sen kanssa ei ollut mitään tarjottavaa. Se on kynttilän valoa ja lempimusiikkia pimeässä illassa. Se on pehmeän kuonon kosketus pöydän alla ja käsi joka livahtaa rapsuttamaan ja tarjoamaan herkkupalan, vaikka ei saisi. Naurua tai hiljaisuutta, kainaloon käpertymistä tai omaan rauhaan vetäytymistä; juuri sitä mikä itsestä hyvältä tuntuu. Nautitaan niistä hetkistä kukin omalla tavallamme. Tärkeintä on huomata arjessaan ne onnelliseksi tekevät hetket, ei se kutsuuko niitä hyggeilyksi vai joksikin ihan muuksi. Nu ska vi hygge oss!





6 kommenttia:

  1. Samaa mieltä, meiltä tuo onnistuu ihan samalla tavalla! Olipa se sitten hyggeilyä, kotoilua tai mitä vaan hyvää, rentoa ja turvallista oloa - ihanasta elämästä nauttimista kuvaileva sana. ♥

    Leppoisia hetkiä ja lämpimiä tunnelmia!

    Mirkka / mnewcomer.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Mua viehättää kovasti hyggeilyyn sisältyvä ajatus hyvän mielen tuottamisesta myös muille. Musta se on kaunis ajatus ja laajentaa meidän käsitystä kotoilusta ❤️

      Poista
  2. Hyvä postaus. Vai, että hyggeilyä =)

    VastaaPoista