lauantai 12. marraskuuta 2016

Jouluinen pipari-juustokakku



Yllättäen jo marraskuussa ilmaantunut paksu lumipeite ja paukkuva pakkanen herättelevät jouluisia ajatuksia. Varmaan siksi tämän kertainen juustokakkukin maistuu piparilta. Alkuperäinen ajatus oli tehdä isänpäivän jälkiruuaksi tuhti suklainen mutakakku, mutta kun katse osui kaupassa Arlan uuteen piparkakku-rahkaan, asia oli samantien selvä.

Sillä välin kun minä valmistin juustokakkua, meidän keittiössä ahkeroi myös 8-vuotias pikkukokki  oikeiden joulupipareiden kimpussa. Talon täyttikin ihana piparkakun tuoksu! Ensimmäistä kertaa vuosiin meidän taloudessa valmistui piparit ilman minua. Oho! Tätä on pakko vähän ihmetellä! No, paistamisessa sentään autoin, että säästyttiin palovammoilta. Ja ilmaantui se isovelikin sitten loppusuoralla apuun; varmaankin ensimmäisistä paistuneista pipareista kohoavan huumaavan tuoksun houkuttamana.

Meidän nuorimmainen on varsin innokas keittiössä touhuaja toisin kuin isoveljensä. Eemeli oli viime viikolla opettanut isänsäkin tekemään siskonmakkarasoppaa, kun ei Mika ollut osannut käsitellä niitä siskonmakkaroita (tai ainakin oli väittänyt niin?). Ei Eemeli sentään ruokaa vielä itse tee, mutta tarkkailee kyllä muiden tekemisiä silmä kovana, niin on tainnut oppia niksin jos toisenkin.


Ettei liian ruusuinen kuva meidän keittiötouhuista tulisi, on pakko kertoa, että pojat onnistuivat saamaan aikaiseksi mojovan riidan kesken leipomisen. Tiedättehän näitä sisarusten juttuja: kuka on kenenkin tiellä, kenen tekeleet paistetaan ensin, kuka söi enemmän taikinaa ja kumpi nyt vaan on ärsyttävämpi. Meinasi tältä äidiltä palaa käämit täysin, mutta sitten yksinkertaisesti poistuin paikalta. Yllättäen pojat saivatkin sen jälkeen itse sovittua asiansa: leipomukset samalle pellille, molemmille syötäväksi pala taikinaa ja sovitut kaulimis- ja muottivuorot. Kuuntelin viereisessä huoneessa sovinnon hieromista ja totesin, että taidan turhaan sekaantua veljesten kahinoihin. Näyttävät selvittävän ne paremmin ilman minua.

Niin ja ohjeen siihen pipari-juustokakkuun voisi laittaa ylös. Se on aika herkullinen joulun ajan jälkiruoka tai herkkupala kahvin kanssa. Ja helppo tehdä, kun ei tarvi paistamista eikä muita kommervenkkejä. Sen kuin vain sekoittelee ainekset ja antaa hyytyä yön yli jääkaapissa.

Jouluinen pipari-juustokakku

200 g Digestive-keksejä
100 g margariinia

200 g tuorejuustoa
2 prk Arlan piparkakku rahkaa
2 dl vaniljajogurttia
2 tl sokeria
5 kpl liivatelehtiä

Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Sulata margariini ja murskaa sillä välin Digestive keksit muruiksi. Sekoita sulanut margariini keksimurujen joukkoon ja taputtele seos vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 minuutiksi. Sekoita kulhossa tuorejuusto, rahkat ja jogurtti. Mausta sokerilla ja vatkaa tasaiseksi.

Kiehauta pieni tilkka vettä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota lehdet kuumaan vesitilkkaan. Kaada liemi juusto-rahkaseokseen ja vatkaa tasaiseksi. Kaada täyte kakkuvuokaan murupohjan päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään yön yli tai vähintään 4 tunniksi. Koristele halutessasi kakku vasta hyytyneenä. Me käytettiin koristeena Eemelin tekemiä pipareita ❤️




2 kommenttia:

  1. Nahistellaanko muuallakin kuin meillä��Mä en päästä poikia samaan aikaan keittiöön kokkaamaan vaan vuorotan niin vältetään nahinoita�� Kiva idea nuo piparkakut koristeeksi ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo lasten keittiövuorot voisi kyllä auttaa nahisteluun. Toisaalta meidän pojilla on niin paljon ikäeroa, että yhteiset touhut on aika vähissä. Leipominen sitten on sellaista mitä haluavat yhdessäkin tehdä, niin yritän vaan kestää ne kahinat.🙄

      Poista