perjantai 30. lokakuuta 2015

Ikävä


"Onko sulla joskus ikävä ollut jotain jota ei ehkä olekaan?  Onko sulla koskaan ikävä tullut, vaikket tiedä mitä edes kaipaatkaan?"

Niin tutut sanat vuosien takaa ja yht'äkkiä tajusin, etten koskaan ole kuullut mitä Pave Maijasen Ikävä-kappaleessa sanotaan. Siinä kerrotaankin ohi menneestä elämästä ja toteuttamatta jääneistä haaveista. Ihan järkyttävän surullinen ja koskettava tarina. Kun se aukeaa, ei enää käsitä miten ei ole aiemmin ymmärtänyt sen sisältöä.

"Ootko omaa elämääsi ikävöinyt, joka ohi kulkee ettet huomaakaan? Päiviä lyhyitä tai pitkiä joista et koskaan saanut otettakaan."

Kenellekään ei saisi käydä niin. Omien unelmien ja tavoitteiden toteuttamista ei saa jatkuvasti lykätä pidemmälle tulevaisuuteen tai lopulta havahtuu päivään, jolloin on liian myöhäistä. Jos huomaa odottaneensa turhaan ja haaveilleensa tyhjästä, saattaa tuntea elämänsäkin turhaksi ja arvottomaksi. Silloin vaihtoehdot on vähissä. Voi joko masentua tai voi tarkistaa haaveensa uudelleen ja miettiä onko sittenkin onnellinen, vaikka käytännössä valitsikin jotain muuta kuin haaveidensa toteuttamisen. Ehkä ne haaveet olikin jo matkan varrella muuttuneet, mutta sitä ei ole tietoisesti tullut ajatelleeksi. Joskus voi olla oikein hyvästellä joku haave ja todeta, ettei sen saavuttaminen ollutkaan tärkeää. Tilalle on voinut tulla jotain merkityksellisempää ja kauniimpaa.

Liian usein ihmiset elää sitku-elämää: sit ku on rahaa, sit ku lapset on isoja, sit ku on loma, sit ku on töitä, sit ku sitä ja tätä. Unelmointi on hienoa, eikä kaikki unelmat ole edes tarkoitettu toteutettaviksi. Välillä voi vaan hetkeksi paeta pilvilinnaansa tietäen ettei koskaan edes halua sen muuttuvan todeksi. Kaikista haaveistaan ei kuitenkaan saa luopua tai elämä ajaa ohi ja jää tyhjin käsin.

Välillä on hyvä pysähtyä miettimään mitä oikeasti haluaa. Haluaako enää sitä, mitä on uskonut haluavansa. On hyvä nauttia tästä hetkestä. On hyvä miettiä mistä nauttisi huomenna ja kulkea sitä kohti. Joskus on hyvä jättää täyttämättä muiden odotukset, jos ne ei tunnu oikeilta. On turha täyttää niitä, jos se johtaa omien tarpeiden hylkäämiseen ja pahimmillaan katkeruuteen.

"Sinulla on suunnaton ikävä sinne, mistä et koskaan oo kuullutkaan..."

Tähän on todettava: mene ja etsi se paikka!!! Jos jäät odottamaan oikeaa hetkeä, olet jo väärällä reitillä; suunnan voit muuttaa vain sinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti