lauantai 29. maaliskuuta 2014

Kökköleipää

Kolme päivää kotona hoitamassa sairastavaa lasta sai aikaiseksi orastavaa mökkihöperyyttä. Tänä aamuna puoli kymmeneltä olinkin jo syönyt aamupalan, paistanut leivän ja tehnyt kahvakuulatreenin. Ja ihmettelin, että mitäs sitten tehtäis... Mutta eikös se ole oikeastaan paras tapa viettää vapaapäivää? Siis että päivän ohjelma on avoin, eikä mitään ole pakko tehdä.

Kökköleipähän on tunnetusti leipää, jossa on seassa kökköjä (siemeniä, pähkinöitä tai muuta oikeaa pureskeltavaa). Tämän leivän ohjeen nappasin jostain ledestä tällä viikolla, en enää muista mistä. Nopea se ei ole, sillä taikinaa pidetään yön yli jääkaapissa.

Yön yli-kökköleipä
 

0,5 l vettä
15 g hiivaa
1 rkl suolaa
4 dl spelttijauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
2 rkl öljyä

Sekoita ainekset keskenään ja vaivaa 10 minuuttia. Voitele taikinalle reilun kokoinen astia öljyllä ja kaada taikina sinne. Jauhota pinta ja peitä astia muovikelmulla. Laita yöksi jääkaappiin (tai 12-15 tuntia).

Ota taikina jääkaapista, kaada se leivinpaperin päälle pellille ja jätä nousemaan liinan alla lämpimään paikkaan n. tunniksi. Jauhota pinta, ettei taikina tartu liinaan. Jaa leipä pellillä annospaloiksi painamalla siihen urat/viillot. Pinnalle voit ripotella lisää siemeniä.

Paista 225 asteessa n. 20 minuuttia.

Eemelin suureksi suuttumukseksi en suostunut päästämään häntä kaverin synttäreille, ettei tartuttaisi muita. Onneksi korveukseksi kylään tuli koirakaveri Martti!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti