maanantai 2. syyskuuta 2013

Syksyn aloitus leipää leipoen

Sinne se sitten mennä muljahti taas, kokonainen kesä... Miten saattoikin kaksi kuukautta elämästä heilahtaa ohi sellaista vauhtia? Ehti olla ihania iloja ja syviä suruja. Helteisen kesäloman rentojen hetkien muistelu saa vieläkin hymyn kohoamaan jostain sielun syövereistä. Ja viime viikonloppuna viimeiselle matkalleen saateltu mummo nostaa kyyneleet silmiin ja palan kurkkuun vielä pitkään...

Kesä oli niin kuuma, että meillä välteltiin hellan käyttöä ettei koti kuumenisi yhtään enempää. Ruuanlaitto keskittyikin grillaamiseen ja leipominen oli jokseenkin pannassa. Nyt kun syksy alkoi viiletä, alkoi jauhopeukaloakin syyhyttää. Kesän aikana olen näköjään kuitenkin vieroittunut pahimmasta sokeriaddiktiosta, kun en ensimmäisenä alkanutkaan leipoa kakkuja ja piirakoita vaan LEIPÄÄ!!!

Auringonkukka-kauraleipä
 

5 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1 dl auringonkukansiemeniä
2 dl kaurahiutaleita
0,5 dl juoksevaa hunajaa
1,5 tl suolaa
9-10 dl hiivaleipävehnäjauhoja
50 g margariinia

Kuumenna vesi n. 42 asteiseksi. Lisää joukkoon siemenet, kaurahiutaleet, hunaja ja suola. Sekoita tasaiseksi. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää sulatettu rasva alustamisen loppuvaiheessa. Kohota lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.

Jaa taikina kahteen osaan ja leivo palat leiviksi. Kohota leipiä liinan alla 20-30 minuuttia.

Paista 175 asteisen uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia.

Kani-herrallekin maistui yön yli kuivatettu leipä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti