torstai 31. lokakuuta 2019

Krutonkeja saaristolaisleivästä, hävikkiherkuista helpoin





Viime viikonloppuna paistoin pitkästä aikaa saaristolaisleipiä ja voi hitsi, että olikin taas hyvää! Herkullisuudesta huolimatta molemmista leivistä jäi kantapalat pussin pohjalle (tai ehkä vähän tahallaan saatoin jemmata ne). Ajatuksissa oli paistaa kuivahteneista saaristolaisleivän kannikoista krutonkeja lohisopan kaveriksi. En ole koskaan ennen käyttänyt krutonkeihin ruisleipää, mutta tämä kokeilu todellakin kannatti. Pojat oli ensin vähän epäluuloisia asian suhteen, mutta lopulta meillä taisteltiin viimeisistä paloista, että kuka ne saa syödä. Olin jo ehtinyt murehtia, että miten niitä kannattaisi säilyttää, mutta sitä ongelmaa ei sitten tosiaankaan ollut. Suolaisen makeat krutongit oli herkullisia kalasopan kanssa, mutta ne sopii mainiosti myös naposteltavaksi pikkusuolaiseksi ja vaikka sipsien korvikkeeksi. Ihan mielettömän hyviä!

Krutonkeja pitäisi kyllä tehdä useammin, meillä kun on pieni leipäongelma. Lapset tykkää syödä paahtoleipää, mutta ei niitä kantapaloja, ja aikuiset meillä ei syö vaaleaa leipää ollenkaan, niin ne kantapalat päätyy sitten valitettavan usein roskikseen jäätyään homehtumaan pussin pohjalle. Ennen ne kuivatettiin koppuroiksi kanin herkkupaloiksi, mutta vanhuuden vaivojen myötä Romeo on leipäkiellossa, niin sekin käyttö on loppunut. Jatkossa yritän useammin paistella kantapalat krutongeiksi ja syödä ne vaikka salaatin kanssa, jotta saisi ruokahävikin siltä osin loppumaan tai ainakin vähenemään.

Krutonkien paistoon saattaa olla jotain hienoja ja oikeaoppisia ohjeita, mutta en jaksanut sellaista googlailla. Herkullinen leipä, oliiviöljy ja valkosipuli on yhdistelmä, jota ei kovin helposti voi pilata, eihän?


***

Krutongit saaristolaisleivästä

Muutama viipale/kantapala yli jäänyttä leipää
3 rkl oliiviäljyä
2 valkosipulinkynttä
sormisuolaa

Pilko leivät sopivan kokoisiksi paloiksi. Lorauta oliiviöljy pannulle ja paahda leipäpaloja öljyssä. Purista valkosipulinkynnet pieneksi murskaksi ja lisää pannulle leipäpalojen sekaan. Sekoita hyvin ja jatka paahtamista muutama minuutti. Nosta pannu liedeltä ja mausta leipäpalat sormisuolalla. Kaada kulhoon tarjolle.

***

Meillä on yksi leipä vielä pakastimessa odottamassa ja suoraan sanoen tekisi mieli paistaa koko leipä öljyssä tiriseviksi huumaavan tuoksuisiksi suupaloiksi. Saa nähdä selviääkö leipä enää seuraavan viikonlopun yli!

Mua kiinnostaa jos jokun on keksinyt kivoja herkkuja, jotka tehdään ruuan lopuista, joka muuten päätyisi jätteeksi. Jos sulta löytyy joku idea, niin vinkkaa ihmeessä!

-Hanna-

2 kommenttia:

  1. Ihanalta kuulostaa krutongit!
    Vähän samanlaisia kuin Tallinnassa tarjottavat valkosipulileivät. Nam.
    Kiitos ohjeesta ja leppoisaa marraskuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin tuli mieleen ne Tallinnan valkosipulileivät. Nekin on ihan hirmuisen hyviä :) Mukavaa viikkoa sinulle koleasta kelistä huolimatta!

      Poista