keskiviikko 1. marraskuuta 2017

JuurileipäMeidän jääkaapissa asuu juuri, leipäjuuri! Ruotsissa on kuulemma juurihotellejakin, joihin voi viedä leipäjuurensa hoitoon oman matkansa ajaksi :D Jäisi multa kyllä viemättä, mutta enpä ole kuullut Suomessa juurihotelleja olevankaan. Juurihotelli-juttua lukiessa tuli kyllä mieleen, että itse osaisin hoitaa paremmin vaikka koiria, kuin laumaa leipäjuuria. Luulen, että hoitovirheeseen kuolleita leipäjuuria saattaisi löytyä, mutta koirien kanssa pärjäisin kyllä. Katsotaan nyt, kauanko saan tuon oman ainokaisen pysymään hengissä ja toimintakykyisenä. Tai kauanko ylipäätään riittää intoa ruokkia sitä.

Hapanjuureen leivottu leipä on ollut hyvää ja tuntuu säilyvän pidempään kuin kotitekoinen leipä yleensä. Hapanjuureen leivottu leipä kuuluu olevan myös terveellisempää, koska sen hiilarit imeytyy hitaammin kuin ilman juurta tehdyn leivän. Tuo mun tekemä juuri ei kylläkään nostata taikinaa niin paljon kun toivoisin, vaikka olen käyttänyt taikinassa kaupan hiivaakin lisänä. Juuren tekoonkin on monenlaisia ohjeita ja taidan testata jotain muuta, ellei tuo jääkaapissa elelevä tyyppi ala tehdä mitä siltä odotetaan. Mutta olisko tässä sama juttu kuin koirienkin kanssa: yleensä vika ei ole koirassa, vaan siellä hihnan (vispilän?) toisessa päässä :D

10 kommenttia:

 1. En ole juurileipää koskaan leiponut. Näin olen ymmärtänyt, että nuo juuret ovat kuin lapsia, joita hellästi hoidetaan.
  Leppoisaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen kuullut, että leipäjuuret voi olla vaativia hoidettavia ja suuttua vaikka muutosta :D
   Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle!

   Poista
 2. Ai miten hyvän näköistä! Äitee leipoi joka lauantai ruisleipää juuresta :) Kyllä oli hyvvää. Taidankin soittaa äitille ja muistutella tästä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin tekisi mieli kokeilla seuraavaksi ruisleipää. Jostain syystä luulen, että vaalea versio on helpompi harjoitella?

   Poista
 3. Kylläpä näyttää herkulliselta. Itselleni juurileipä on ihan tuntematon juttu, tai siis olen sellaisesta kuullut mutta en itse leiponut. - Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kotona leivottu uunituore leipä on aina hyvää - juurella tai ilman <3 Mukavaa iltaa!

   Poista
 4. Taas ihan uutta mulle, juurileipä:D Mut näyttää hyvältä kyllä, onko kovinkin erilainen maultaan kuin vaikkapa pataleipä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se hyvää, mutta ei nyt niin kauhean erilainen pataleipään verattuna. Tai ehkä mun juuri ei vaan toimi parhaalla mahdollisella tavalla? Sen pitäisi kohottaa taikina niin, että leipään tulisi oikein kunnon kuplia :D

   Poista
 5. Oho! Juurihotellejakin on olemassa. Kappas vaan! Tuota juurihommaa pitäisi kyllä itekin opetella. Jäänyt aina pitäisi -asteelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Ruotsissa juurileipä on kuulemma niin trendijuttu, että on poikinut juurihotellejakin. Mikä mua kyllä lähinnä naurattaa :D

   Mullakin leipäjuuren kokeilu muhi mielessä pitkään, ennen kuin ryhdyin toimeen :)

   Poista