sunnuntai 28. elokuuta 2016

Kuivatut omenatKun eilen annoin pois noita ylimääräisiä omenoita, kävi myös yksi tuttu hakemassa useamman kassillisen jaettavaksi vielä eteenpäin. Juteltiin siinä samalla omenoista ja niiden käytöstä ylipäätään. Kerroin kuivanneeni yhden erän viipaleita uunissa, johon hän totesi hankkineensa kuivurin ja tarjosi sitä lainaan. Tartuin heti tilaisuuteen!


Kuivurissa on viisi kerrosta ja siihen mahtuu viipaleina n. 15 omenaa. Toki asiaan vaikuttaa se, minkä paksuisia viipaleita leikkelee. Mervi kertoi, että omenat on valmiita vajaassa vuorokaudessa, Google taas kertoi, että 6 tuntia riittäisi. Päätin lähteä kokeilemaan jotain siltä väliltä ja laitoin omenat yöksi kuivuriin.


Googlaamalla opin muutakin: omenoita kuivatessa A- ja B2-vitamiinien määrä kasvaa nesteen haihtuessa, mutta C-vitamiinin määrä putoaa kolmannekseen. Kuivatuslämpötila ei saa ylittää 50 astetta, koska muutoin omena alkaa kypsyä ja ravintoarvot tipahtaa. Eli siis nuo uunissa kuivaamani ovat makeita herkkupaloja vähäisemmillä ravintoarvoilla, mutta kuivurissa kuivatut ovat terveellistä naposteltavaa ja ravinteikas lisä vaikka myslin joukkoon.

Ja sieltä ne omenat sitten valmistui purkitettaviksi. Jollain on tähän varmaan fiksumpi ohje, mutta ensi kertalaisena minä tein näin:

Kuivatut omenaviipaleet

Omenoita ei tarvi kuoria, mutta poista omenaporalla kodat. Viipaloi n. 2-3 mm:n viipaleita. Levitä viipaleet kuivurin ritilöille. Kuivata 40 asteessa n. 12 tuntia. Säilytä tiiviissä purkissa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti