lauantai 13. lokakuuta 2018

Ihmeaine luonnosta: pihkasalva auttaa moneen






Tämän vuoden mahdottoman suuri omenasato poiki muutakin kuin hilloa ja piirakoita. Pari vuotta sitten ollessani samanlaisen omenakatastrofin keskellä, kuuluttelin omenoille ottajia Facebookissa ja sitä kautta sain yhteyden Ailaan, joka tuli hakemaan meiltä omenoita peuroille. Tänä vuonna mietin, että kehtaisinko laittaa taas viestiä, että omenoita on ihan huimasti yli oman tarpeen. Pienen harkinnan jälkeen laitoin viestiä menemään ja Aila kävikin taas useamman kerran omenan hakureissulla. Jotenkin siinä tavatessa tuli sitten puheeksi luonnontuotteet ja kuuset. Minä tein keväällä kuusenkerkistä siirappia yskänlääkkeeksi ja kurkkukarkeiksi ja Aila tekee kuusenpihkasta salvaa. Sain Ailalta rasiallisen pihkasalvaa kokeiltavaksi ja tykkään siitä ihan hirveästi!

Kuusenpihkasta tehty salva on vanhan kansan tuntema apu haavojen hoitoon ja ärtyneen ihon rauhoittamiseen, mutta myös nykylääketiede on kiinnostunut pihkasta. Mikrobiologisissa tutkimuksissa on todettu pihkasalvalla olevan antimikrobisia vaikutuksia bakteereihin ja salva nopeuttaakin haavojen paranemista. Pihkasalvan on todettu tehoavan myös kynsisieneen ja hiivasieneen. Lääkärilehdessä luin, että pihkasalvaa käytetään nykyisin monissa sairaaloissa ainakin makuuhaavojen hoitoon. Jopa antibiooteille vastustuskykyisiin bakteereihin on tehonnut pihkasalva.

Itse olen käyttänyt salvaa pieniin haavoihin ja palovammoihin, jotka ovatkin tuntuneet parantuvan normaalia nopeammin. En tiedä kuvittelenko vaan, mutta tuntui, että sormessa olleen tulehtuneen haavan päälle levitetty salva lievitti myös kipua. Muutama viikko sitten sain kieleeni niin kammottavan kipeän aftan, ettei syömisestäkään meinannut tulla mitään. Apteekin aftalääkekin helpotti kipua vain pikkiriikkisen hetken. Sitten muistin pihkasalvan. Mietin kyllä hartaasti uskallanko sitä kieleen laittaa, mutta kipuun tuskastuneena uskalsin kokeilla. Pihkahoidon aloitettuani kipu alkoi helpottaa ja afta parantua. Toki se epäilijä jossain takaraivossani huhuili, että ehkä se olisi jo muutenkin alkanut parantua :) Myös kynsinauhoihin ja varpaassa olleeseen kovettumaan pihkasalva on tehonnut hyvin.

Omaan erittäin epätieteelliseen tutkimukseeni perustuen olen todennut, että pihkasalvaa voi käyttää:
~haavoihin
~palovammoihin
~auringonpolttamalle iholle
~syyliin
~jalkasieneen
~kynsinauhojen pehmittämiseen
~halkeileviin kantapäihin
~lemmikkien haavoihin (myrkytön, niin ei haittaa vaikka lemmikki sitä nuolisi)

Tuote on todella riittoisa ja 20 ml purnukasta on vielä suurin osa jäljellä. Onneksi nyt on yhteystiedot Ailalle, niin saan tilattua salvaa lisää kun tämä loppuu :)

2 kommenttia:

  1. Voi mitä rohtoja! Varmasti tehokasta ja hoitavaa! Ihan mahtavaa,kun valmistatte luonnonlääkkeitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnosta löytyvät lääkinnälliset kasvit on mun mielestä tosi mielenkiintoisia ja on kiva oppia niistä lisää. Oli kiva yllätys saada Ailalta kokeiluun tämä salva ja varsinkin huomata sen teho. Luontoa on kiittäminen monesta asiasta!

      Poista