keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Peuranpaisti näppituntumalla


Itsenäisyyspäivää edeltävällä viikolla meidän perheessä elettiin minuuttiaikataululla, henkihieverissä, kieli vyön alla ja kaikkea muuta kamalaa. Ruokaostoksiin oli aikaa lauantaiaamuna tasan puoli tuntia ennen lähtöä Funparkiin (ja siis pikkujouluillasta heränneenä...). Ostoslistan laatimiseen taas ei ollut aikaa lainkaan. Siksipä kaupasta tarttui mukaan sitä sun tätä, millä tiesin saavani perheen pidettyä hengissä seuraavaan viikkoon. Montaa ajatusta itsenäisyyspäivän illalliseen en ehtinyt uhrata.

Peuranpaisti oli toimitettu perjantaina suoraan työpaikalle ja niin sitten aloin sunnuntaina kaivella kaappeja sillä silmällä, että mitäköhän kummaa sen peuran kanssa sopisi tarjota. Ajatuksenjuoksu kulki kutakuinkin reittiä: itsenäisyyspäivä - Suomi - peruna -- *muusi*! Yksi ongelma ratkaistu, lapsille kelpaa aina muusi! Peuran kaveriksi uuniin pilkoin vuoallisen kaapista löytyneitä vihanneksi; parsaa, kesäkurpitsaa ja kirsikkitomaatteja ja päälle juustokermaa ja rutkasti juustoraastetta. Salaattiaineksetkin oli kutakuinkin vähissä, mutta taas yksinkertaiset asiat nousivat arvoon arvaamattomaan. Syntyi maailman yksinkertaisin kolmen aineksen salaatti: jäävuorisalaattia, granaattiomenaa ja kurkkua.

Mutta sitten se peura. Kaikki ihanaiset peuran kanssa sopivat mausteet olivat tyystin finaalissa. Ja paista nyt sitten lihaköntti tietyn asteiseksi, kun hajonnut paistomittari on heitetty hevon kuuseen. Suolalla, pippurilla  ja näppituntumalla siis mentiin, mutta lopputulos oli JUST HYVÄ! Meillä siis oli kuin olikin varsin herkullinen itsenäisyyspäivän juhlaillallinen!

Simppeli peuranpaisti


n. 800 g peuranpaistia
voita
suolaa
pippuria
chilijauhetta
valkosipulista yrttimausteseosta

Suolaa paisti. Ruskista verkotettu paisti pannulla joka puolelta voissa käännellen. Poista verkko ja aseta paisti vuokaan. Ripottele pintaan reilusti mausteita. Paista 100 asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 55 astetta (tai kun tuntuu sopivalta ottaa paisti pois uunista ;) ). Anna vetäytyä hetki folion sisällä. Viipaloi tarjolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti