perjantai 20. heinäkuuta 2018

Mustikkacurd ja pavlova - täydellinen pari




Kesän kuumin marjakausi osui sopivasta lomaviikkoihin. On ollut aikaa hankkia marjoja sekä kaupasta, että käydä niitä poimimassa. Pakastimessa onkin nyt 10 kg mansikkaa ja mustikoitakin jo ihan mukavasti. Riittää taas talvella smoothieihin aineksia ja ehkä vähän muuhunkin. Ensimmäiset erät mehuakin on jo keitetty kotipihan herukoista.

Leipominen on houkuttanut kovasti, mutta helteiden takia olen malttanut pitää uunin vähällä käytöllä. Jotain uutta teki kuitenkin mieli mustikoista kokeilla ja päädyin keittelemään kardemummalla maustettua curdia. Ajattelin, että se olisi ihanaa tuorepuuron, vohveleiden tai pannukakun lisukkeena, mutta ensimmäinen erä loppui jo ennen kuin ehdin sitä puuron kanssa edes kokeilla. Tuli meinaan sitten äkkinäinen inspiraatio tehdä mustikkainen pavlova! Curdiin kun tarvitsin 4 munan keltuiaista ja pavlovaan sitten taas 4 valkuaista, eli täydellinen pari tehdä samana päivänä sekä curd että pavlova.


Mustikkacurd

4 dl mustikoita
4 kananmunan keltuaista
2 rkl sokeria
1 tl kardemummaa
6 rkl voita

Laita kattilaan mustikat, sokeri ja kardemumma. Keitä seosta miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Painele samalla mustikat soseeksi, jotta neste irtoaa. Siivilöi seos ja kaada neste takaisin kattilaan. Lisää keltuaiset ja kuumenna seosta sekoittaen koko ajan. Keitellä miedolla lämmöllä, kunnes seos paksunee. Lisää voinokareet yksi kerrallaan sekoittaen hyvin kunnes voi on kokonaan sulanut ja sekoittunut massaan. Ota pois liedeltä ja jäähdytä.


Pavlova

4 kananmunan valkuaista
2,5 dl sokeria
2 tl Maizenaa
1 tl sitruunan mehua

Täytteeksi: curdia tai hilloa, kermavaahtoa, marjoja (oman maun tai kaapin sisällön mukaan).

Vatkaa valkuaiset kevyeksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja siihen sekoitettu maizena ja jatka vatkaamista voimakkaasti niin että vaahdosta tulee kovaa ja kiiltävää. Sekoita joukkoon sitruunamehu.

Laita uunipelille leinpaperi ja öljyä se kevyesti. Nostele vaahto lusikalla paperille muotoillen siitä pyöreä kakkupohja. Muotoile pohja keskeltä matalammaksi ja reunoilta korkeammaksi, jotta täytteille on hyvä paikka. Paista 125 asteessa n. 1,5 tuntia, kunnes pinta saa hiukan väriä ja on rapsakka, mutta sisus tahmean pehmeä. Nosta jäähtymään.

Täytä jäähtynyt pohja mustikkacurdikka, kermavaahdolla ja marjoilla.


Mun makuun nää on molemmat ihan mahdottoman herkullisia, mutta niin makeita, että paljoa ei voi kerralla syödä. Sehän on kuitenkin vaan hyvä, että makeanhimon saa laantumaan jo pienemmälläkin herkkupalalla.

Seuraavaksi odottelenkin sitten, että myös vadelmat kypsyisi poimintavalmiiksi. Nyt olen päässyt vasta maistelemaan muutaman aurinkoisen paikan kasvatin.

Lomapäivistä nautiskellen
-Hanna

4 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen herrku! Nyt on kieltämättä ollut niin kuuma, ettei hellan ääressä ole jaksanut juurikaan viettää aikaa.
    Mahtavan paljon olet saanut marjoja pakkaseen!

    Ihanaa kesää<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vadelmia toivoisin vielä pakkaseen saavani, jos vaan näiltä muilta kesätouhuilta ehtisi niitäkin poimimaan :)

      Upeita kesäpäiviä sinulle Souliina <3

      Poista
  2. Ah ihan parasta ja ihana idea tuo mustikkacurd. :) Kivaa uutta viikkoa Hanna <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustikkacurdista tuli ihanan makuista, mutta kauhean vähän :D
      Kivaa viikkoa sinnekin Tiia!

      Poista