keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Tuoksuva joululimppuJouluun kuuluu ihanat mausteiset tuoksut ja maut. Suunnitelmissa oli leipoa saaristolaisleipää, mutta kun netissä osui silmiin joululimpun ohje, suunnitelma muuttui ja saaristolaisleipä sai odottaa. Lapset rakastaa joululimpun mausteista makua, enkä ole koskaan ennen leiponut sitä itse. Kun toinen kituu vesirokossa ja toinen kärvistelee viimeisiä päiviä koulun penkillä, ajattelin juuri uunista otetun lämpöisen limpun olevan täydellistä välipalaa.

Kokeiluversioon puolitin ainesten määrän alkuperäisestä ohjeesta. Eka leivän paistaminen tämän kodin uunilla vähän jänskätti, eikä turhaan. Tuolla uunilla 175 astetta oli liikaa: pinta alkoi tummua niin, että jouduin ottamaan leivät uunista vähän liian aikaisin. Lapset ei kuitenkaan huomanneet rakenteessa saati maussa mitään vikaa. Eka limppu oli syöty kymmenessä minuutissa, toinenkin on jo aloitettu ja yhden sain jemmaan pakastimeen. Voi siis olla, että jos vaan aikaa on, leivon limppuja toisen setin vielä ennen joulua!

Joululimppu
(3 kpl)

25 g hiivaa
5 dl piimää
1 dl sokeria
1 dl siirappia
1 tl suolaa
3 tl fenkolia
1/4 tl pomeranssinkuorta
3 dl grahamjauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva. Lisää sokeri, siirappi ja mausteet. Lisää grahamjauhot. Alusta vehnäjauhot taikinaan. Lisää jauhoja reilusti, jotta saat taikinasta helposti leivottavan.

Jaa taikina kolmeen osaan ja tee pyöreitä limppuja. Kohota uunipellillä liinan alla 2 tuntia. Pistele pintaan reikiä ja voitele munalla. Halutessasi voit painaa keskelle kuvion piparkakkumuotilla.

Paina 175 asteessa n. 50 minuuttia. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti